AD

Nyheter

I dag er det den internasjonale trekkspilldagen

today6. mai 2023 154 5

Bakgrunn
share close
AD
AD

Det finnes feiringer og markeringer for det meste, så også for trekkspillet!

Odd Arne Sørensen (t.v) har vært norsk og nordisk mester i gammeldans som solist, og norsk mester med gammeldansorkesteret Finnskogkvintetten. Han er nok mest kjent som trekkspilleren i dansebandet Ingemars.

Det er Confédération Internationale des Accordéonistes  som står bak etableringen av World Accordion Day. Den ble første gang markert 6. mai 2009, som ifølge Confédération Internationale des Accordéonistes markerte akkordeonets 180-årsdag, på dagen akkordeon-patentet ble registrert.

-Og trekkspillet er et instrument som blir brukt i mange danseband og duoer som blandt annet Ingemars, Donnez, Bjørns Orkester og Rabalders, bare for å nevne noen av mange…

 

 

TREKKSPILLET

Trekkspill er musikkinstrumenter der den som spiller, trekker eller skyver på en belg.

Rita Fotland Bøe, Vestlandsmester på trekkspell og gammaldans flere år på rad.

Dette gir luftstrømmer som gjør at tynne tunger av metall inne i instrumentet vibrerer og lager lyd. Manualer med knapper eller taster brukes for å bestemme hvilke metalltunger som skal få tilført luft, som igjen avgjør hvilke toner som skal klinge.

Hva er forskjellen på akkordeon og trekkspill?

Akkordeon er en type trekkspill. Akkordeon skiller seg fra et vanlig trekkspill med at det har enkelttoner over flere oktaver i instrumentets bassmanual, kalt melodibass.

Dette er i motsetning til det tradisjonelle trekkspillet som har ferdigkoblede akkorder, og enkelttoner kun over én oktav, kalt standardbass.

(Kilde: Store Norske Leksikon)

 

Rita Fotland Bøe på Trekkspill og Kåre Bø på Keyboard med «Kokosnøtta»

 

Mathias Kalvatsvik (Bjørns Orkester) fremfører her «Der Roser Aldri Dør»
AD

Skrevet av: Raymond Johansen

Rate it
AD
AD
AD
0%